Loading…
Back To Schedule
Saturday, November 21 • 10:45am - 12:00pm
Expert talk: matchfixing

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

Ben Van Rompuy zal het hebben over 'Clandestiene geldstromen in het voetbal'. Hij zal daarbij aandacht besteden aan het reeds langer gekende fenomeen van de gokgerelateerde matchfixing, maar ook aan het Third Party Ownership (TPO) en allerlei vormen van verborgen staatssteun. Drie thema's zijn het, waarin de onderzoeksjournalistiek al een belangrijke rol heeft gespeeld, en volgens Ben nog te spelen heeft.

Het fenomeen van de gokgerelateerde matchfixing behoeft nog weinig toelichting.

Nu het verbod op TPO er is, wordt via allerlei constructies geprobeerd alsnog winst te halen uit transfers via deals met investeerders. Diepgravend onderzoek van journalisten is haast de enige manier om clandestiene praktijken aan het licht te brengen.

Begin 2016 komt de Europese Commissie met lang verwachte beslissingen in enkele (Nederlandse en Spaanse) voetbaldossiers over verdoken vormen van subsidies. Ook hier kan de journalistiek een belangrijke watchdog zijn. Met name bij het ontrafelen van de financiering van stadions, fiscale voordelen voor grote evenementen, politieke hulp voor clubs in problemen, etc.


Speakers
avatar for Jan Hauspie

Jan Hauspie

Humo
Winner of De Loep 2005 (the prize for the best investigative journalistic productions in The Netherlands and Belgium) with a revealing story about matchfixing in Belgian football.
avatar for Ben Van Rompuy

Ben Van Rompuy

Professor / senior onderzoeker, TMC Asser Instituut


Saturday November 21, 2015 10:45am - 12:00pm CET
New Babylon 2

Attendees (0)